Die von der Leibniz-Gemeinschaft geförderte Leibniz Junior Research Group OPTIGLUP (Optimization of Glucosinolate Degradation Pathways for Increased Quality and Health Benefit of Brassica Products), beschäftigt sich mit der Optimierung des Abbaus von Glucosinolaten in Brassica Gemüse, zu denen Weißkohl und Brokkoli zählen. Denn diese Pflanzenstoffe sind Vorstufen von vor Krebs schützenden Isothiocyanaten, jedoch entstehen im Gemüse bei der Verarbeitung, sowohl enzymatisch beim Zerkleinern als auch durch thermischen Abbau beim Kochen, oft andere Stoffe, wie z.B. Epithionitrile aus den Glucosinolaten. Ziel der Arbeitsgruppe ist es daher, sowohl vor der Ernte den Anbau, als auch nach der Ernte die Lagerung von Kohl im Hinblick auf den Abbau zu Isothiocyanaten zu optimieren und die Bildung von Epithionitrilen zu reduzieren. Zusätzlich werden wir erstmals untersuchen, wie verschiedene Pflanzeninhaltsstoffe den thermischen Abbau der Glucosinolate und somit auch die Bildung von Folgeprodukten beeinflussen. Zusammen mit Kooperationspartnern wird die Nachwuchsgruppe außerdem untersuchen, ob neu identifizierte Abbauprodukte ebenfalls gesundheitsförderliche Eigenschaften besitzen.
QUALITY.1.JR OPTIGLUP – Optimierung von Glucosinolatabbauwegen
Leiterin der Nachwuchsgruppe QUALITY.1.JR: Dr. rer. nat. habil. Franziska S. Hanschen
Die Abbauwege von Glucosinolaten beeinflussen maßgeblich die gesundheitsfördernden Eigenschaften dieser sekundären Pflanzenstoffe. In diesem Zusammenhang wollen wir Wege finden, den Abbau so zu steuern, dass die präventiven Substanzen bevorzugt entstehen.
KOOPERATIONSPARTNER
Domestic boiling and salad preparation habits affect glucosinolate degradation in red cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)
Hanschen, F.S., 2020. Domestic boiling and salad preparation habits affect glucosinolate degradation in red cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. rubra). Food Chemistry 126694,
Seasonal Variation of Glucosinolate Hydrolysis Products in Commercial White and Red Cabbages (Brassica oleracea var. capitata)
Seasonal Variation of Glucosinolate Hydrolysis Products in Commercial White and Red Cabbages (Brassica oleracea var. capitata). N. S. Wermter, S. Rohn, F. Hanschen Foods 2020, 9(11), 1682
→Biofumigation for fighting replant disease- A review
Hanschen, F.S.; Winkelmann, T. (2020). Biofumigation for fighting replant disease- A review. Agronomy, 10, 425,
DOI: 10.3390/agronomy10030425
→Boiling and steaming induced changes in secondary metabolites in three different cultivars of pak choi (Brassica rapa subsp. chinensis)
Chen, X.; Hanschen, F.S.; Neugart, S.; Schreiner, M.; Vargas, S.A.; Gutschmann, B.; Baldermann, S. 2019. Boiling and steaming induced changes in secondary metabolites in three different cultivars of pak choi (Brassica rapa subsp. chinensis). Journal of Food Composition and Analysis, 82, 103232.
DOI: 10.1016/j.jfca.2019.06.004
→Identification of N-acetyl-S- (3-cyano-2-(methylsulfanyl) propyl-cysteine as a major human urine metabolite from the epithionitrile 1-cyano-2,3-epithiopropane, the main glucosinolate hydrolysis product from cabbage
Hanschen, F.S.; Baldermann, S.; Brobrowski, A.; Maikath, A.; WiesnerReinhold, M.; Rohn, S.; Schreiner, M. 2019. Identification of N-acetyl-S- (3-cyano-2-(methylsulfanyl) propyl-cysteine as a major human urine metabolite from the epithionitrile 1-cyano-2,3-epithiopropane, the main glucosinolate hydrolysis product from cabbage. Nutrients 11, 908.
DOI: 10.3390/nu11040908
→Identification and Characterization of Three Epithiospecifier Protein Isoforms in Brassica oleracea
Witzel, K.; Abu Risha, M.; Albers, P.; Börnke, F.; Hanschen, F. 2019. Identification and characterization of three epithiospecifier protein isoforms in Brassica oleracea. Frontiers in Plant Science 10, 1552.
DOI: 10.3389/fpls.2019.01552
→Relationship between conversion rate of glucosinolates to isothiocyanates/indoles and genotoxicity of individual parts of Brassica vegetables
Kołodziejski, D.; Pilipczuk, T.; Piekarska, A.; Kusznierewicz, B.; Tietz, F.; Hanschen, F.S.; Namiesnik, J.; Bartoszek, A. 2018. Relationship between conversion rate of glucosinolates to isothiocyanates/indoles and genotoxicity of individual parts of Brassica vegetables. European Food Research and Technology (2018).
DOI: 10.1007/s00217-018-3170-9
→The Physiology of Vegetable Crops
Neugart, F. S. Hanschen, M. Schreiner. Glucosinolates in Brassica. In H. C. Wien & H. Stützel (Eds.), The physiology of vegetable crops.: CABI. 2020, pp. 389-398.
→UV-B-induced changes in secondary plant metabolites.
Schreiner, M. Wiesner-Reinhold, S. Baldermann, F.S. Hanschen, S. Neugart: UV-B-induced changes in secondary plant metabolites. In B. Jordan (Ed.), UV-B Radiation and Plant Life). Oxfordshire, United Kingdom: CABI. 2017
→Nutritional Quality of Plants for Food and Fodder
Wiesner, F. S. Hanschen, R. Maul, S. Neugart, M. Schreiner, S. Baldermann: Nutritional Quality of Plants for Food and Fodder. In Brian Thomas, Brian G. Murray and Denis J. Murphy (Editors in Chief), Encyclopedia of Applied Plant Sciences, Vol 1, Waltham, MA: Academic Press, 2017, pp. 285–291.
Mechanisms of Selenium Enrichment and Measurement in Brassicaceous Vegetables, and Their Application to Human Health
Wiesner-Reinhold, M., Schreiner, M., Baldermann, S., Schwarz, D., Hanschen, F. S., Kipp, A. P., Rowan, D. D., Bentley-Hewitt, K. L., & McKenzie, M. J. Mechanisms of Selenium Enrichment and Measurement in Brassicaceous Vegetables, and Their Application to Human Health. In N. Bertin, M. Génard & M. Hertog (Eds.), Quality of horticultural crops: a recurrent/new challenge for plant scientists in a changing world, Lausanne: Frontiers Media, 2018, pp. 183-202
→Identifizierung von N-Acetyl-S-(3-cyano-2-(methylsulfanyl)propylcystein, ein Hauptmetabolit von 1-Cyano-2,3-epithiopropan, dem wichtigsten Glucosinolatabbauprodukt von Weißkohl
F. S. Hanschen, S. Baldermann, A. Bobrowski, M. Wiesner-Reinhold, S. Rohn, M. Schreiner: Identifizierung von N-Acetyl-S-(3-cyano-2-(methylsulfanyl)propylcystein, ein Hauptmetabolit von 1-Cyano-2,3-epithiopropan, dem wichtigsten Glucosinolatabbauprodukt von Weißkohl. 48. Deutscher Lebensmittelchemikertag, 16.-18. September 2019, Dresden (Germany),Tagungsband Kurzreferate (ISBN 978-3-947197-15-6), 84
Effect of water stress on glucosinolate content and their breakdown in pak choi (Brassica rapa L. ssp. chinensis)
V. Púčiková, F. S. Hanschen: Effect of water stress on glucosinolate content and their breakdown in pak choi (Brassica rapa L. ssp. chinensis). EuroFoodChem XX Conference, 17. – 19. June 2017, Porto (Portugal), Program & Book of Abstracts (ISBN 978-989-8124-26-5), 162
Stability of glucosinolate hydrolysis products and the identification of novel compounds in foods
F. S. Hanschen, J. Böttger, L. Andernach, J. Fechner, M. Kaufmann, S. Rohn, M. Schreiner: Stability of glucosinolate hydrolysis products and the identification of novel compounds in foods. EuroFoodChem XX Conference, 17. – 19. June 2017, Porto (Portugal), Program & Book of Abstracts (ISBN 978-989-8124-26-5), 86
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