Back To Top

M. sc. Katja Frede

M. sc.

Katja Frede

Großbeeren
033701 / 78 - 313
frede@igzev.de

PhD student

Publications
Articles in peer-reviewed journals

Carotenoid biosynthesis of pak choi (Brassica rapa ssp. chinensis) sprouts grown under different light-emitting diodes during the diurnal course

Frede, K.; Schreiner, M.; Zrenner, R.; Graefe, J.; Baldermann, S. 2018. Carotenoid biosynthesis of pak choi (Brassica rapa ssp. chinensis) sprouts grown under different light-emitting diodes during the diurnal course. Photochemical and Photobiological Sciences

DOI: 10.1039/c8pp00136g

Effect of Solid Biological Waste Compost on the Metabolite Profile of Brassica rapa ssp. chinensis

Neugart, S.; Wiesner-Reinhold, M.; Frede, K.; Jander, E.; Homann, T.; Rawel, H.M.; Schreiner, M.; Baldermann, S. 2018. Effect of Solid Biological Waste Compost on the Metabolite Profile of Brassica rapa ssp. chinensis. Frontiers in Plant Science 9:305.

DOI: 10.3389/fpls.2018.00305

Lutein Activates the Transcription Factor Nrf2 in Human Retinal Pigment Epithelial Cells.

Frede, K.; Ebert, F.; Kipp, A.; Tanja Schwerdtle, T; Baldermann, S. 2017. Lutein Activates the Transcription Factor Nrf2 in Human Retinal Pigment Epithelial Cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry 65, 5944-5952.

DOI: 10.1021/acs.jafc.7b01929

Are neglected plants the food for the future?

Baldermann, S.; Blagojević, L.; Frede, K.; Klopsch,R.; Neugart, S.; Neumann,A.; Ngwene,B.; Norkeweit, J.; Schröter, D.; Schröter, A.; Wiesner, M.; Schreiner, M. 2016. Are neglected plants the food for the future? Critical Review in Plant Science 35, 106-119.

dx.doi.org/10.1080/07352689.2016.1201399

Stability and cellular uptake of lutein-loaded emulsions.

Frede, K.; Henze, A.; Khalil, M.; Baldermann, S.; Schweigert, F. J.; Rawel, H. 2014. Stability and cellular uptake of lutein-loaded emulsions. Journal of Functional Foods 8, 118-128.

Articles in other journals

Bestimmung von Carotinoiden und Chlorophyllen mittels UPLC-ToF-MS in Pak Choi (Brassica rapa ssp. Chinensis).

Frede, K.; Brauer, C.; Schreiner, M.; Baldermann, S. 2014. Bestimmung von Carotinoiden und Chlorophyllen mittels UPLC-ToF-MS in Pak Choi (Brassica rapa ssp. Chinensis). Lebensmittelchemie 68, 27-28.

Bestimung von Carotinoiden und Chloophyllen mittels UPLC-ToF-MS in Pak Choi (Brassica rapa ssp. Chinensis).

Frede, K.; Brauer, C.; Schreiner, M.; Baldermann, S. 2013. Bestimung von Carotinoiden und Chloophyllen mittels UPLC-ToF-MS in Pak Choi (Brassica rapa ssp. Chinensis). 42. Deutscher Lebensmittelchemikertag 2013 - Lebensmittelchemische Gesellschaft - Fachgruppe in der GDCh 16.-18.09.2013, Braunschweig, Kurzreferate, S. 164.
ISBN 978-3-936028-80-5

Individual contributions to edited volumes

Prächtigen Farben und Düften auf der Spur.

Baldermann, S.; Errard, A.; Frede, K. 2015. Prächtigen Farben und Düften auf der Spur. Jahresbericht 2013/2014 des Leibniz-Institutes für Gemüse- und Zierpflanzenbau Großbeeren/Erfurt, 44-45.

Effect of food chain production residues on the glucosinolate prifile of Brassica rapa ssp. chinensis.

Baldermann, S.; Wiesner, M.; Frede, K.; Rawel, H.; Neugart, S.; Jander, E.; Schreiner, M. 2014. Effect of food chain production residues on the glucosinolate profile of Brassica rapa ssp. chinensis. Proceedings of the 3rd International Glucosinolate Conference 2014 “Glucosinolates and Beyond” 12.-15.10.2014, p.70.
ISBN: 978-94-6257-382-6.

Erhöhung von Carotinoiden in pflanzlichen Lebensmitteln durch den Einsatz biogener Reststoffe aus dem Produktionsprozess der Lebensmittelindustrie.

Frede, K.; Jander, E.; Baldermann, S. 2014. Erhöhung von Carotinoiden in pflanzlichen Lebensmitteln durch den Einsatz biogener Reststoffe aus dem Produktionsprozess der Lebensmittelindustrie. 43. Deutscher Lebensmittelchemikertag, Gießen, Book of Abstracts, 156.

ARTICLES (peer-reviewed journals)
ARTICLES (other journals)
EDITED VOLUMES (individual)