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│ 9. January 2017

Ausschreibung Bachelorarbeit

Thema: „Test aktueller Heimelektronik 3D-Sensoren zur Erfassung von 3D-Daten von Pflanzen“ Problem Insbesondere im Heimelektronikbereich werden immer mehr 3D Sensorprinzipien verwendet: z.B. Stereo (Intel R200), Time of Flight (Kinect V2) oder Structured/Coded Light (Primesense Carmine, Intel SR300). Neben diesen Lowcost-Sensoren ist auch jede Digitalkamera über das „Structure from Motion+ Multiview Stereo“ Verfahren als 3D-Sensor einsetzbar. […]

Thema: „Test aktueller Heimelektronik 3D-Sensoren zur Erfassung von 3D-Daten von Pflanzen“

Problem

Insbesondere im Heimelektronikbereich werden immer mehr 3D Sensorprinzipien verwendet: z.B. Stereo (Intel R200), Time of Flight (Kinect V2) oder Structured/Coded Light (Primesense Carmine, Intel SR300). Neben diesen Lowcost-Sensoren ist auch jede Digitalkamera über das „Structure from Motion+ Multiview Stereo“ Verfahren als 3D-Sensor einsetzbar. Mit dem Einsatz professioneller Software (Artec Studio 11) können alle genannten Sensoren von einer gemeinsamen Software angesteuert und reale Objekte wie z.B. Pflanzen gescannt werden. Die Sensorführung kann dabei freihändig oder per Drehteller erfolgen. Dieses skizzierte Vorgehen wurde in diesem Umfang noch nicht für pflanzliche Objekte geprüft.

Aufgabenstellung

Verschiedene starre 3D Körper und Pflanzen sind sowohl freihändig, als auch unter Nutzung eines Drehtellers mit der Software Artec Studio 11 einzuscannen. Zu 3D-Modellerstellung werden verschiedene Postprocessing-Optionen getestet. Es erfolgt ein anschließender Vergleich der Scanverfahren auf der Basis objektiver Kriterien.

Kontakt

Dr. Jan Gräfe, Leibniz-Institut für Gemüse und Zierpflanzenbau Großbeeren/Erfurt e.V., Abteilung Qualität, Theodor-Echtermeyer-Weg 1, 14979 Großbeeren, Tel.: 033701 78363, graefe@igzev.de

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Ausschreibung Bachelorarbeit IGZ

 

│ 3. June 2016

Master thesis

Feasting on fungi: Using fungus-feeding bacteria and protozoa to suppress fungal pathogens   Fungal pathogens pose a major threat to crop plants and cause huge economic losses. Since chemical pest control has many downsides (contamination, health issues e.g.), current research focusses on alternative methods. One method is to use soil microorganisms as antagonists of plant […]

Feasting on fungi: Using fungus-feeding bacteria and protozoa to suppress fungal pathogens

 

Fungal pathogens pose a major threat to crop plants and cause huge economic losses. Since chemical pest control has many downsides (contamination, health issues e.g.), current research focusses on alternative methods. One method is to use soil microorganisms as antagonists of plant pests. Examples for such organisms are fungus-feeding (mycophagous) bacteria (Ballhausen et al., 2015; Leveau and Preston, 2008) and protists (Geisen et al., 2016). Both groups have already been shown to actively search for and feed on living fungal hyphae in the rhizosphere. While both groups can influence the growth and survival of fungi, their combined effect on rhizosphere pathogens has never been tested. It is, however, probable that bacteria and protists might interact in various ways while feeding on fungal tissue. The investigation of their interactive feeding effects will form a basis for their possible future application as a combined biocontrol agent.

 

This project will test one (or more) of the following hypotheses:

 

  1. Simultaneous hyphal colonization by protists and bacteria is widespread
  2. Fungi are more efficiently “grazed” by a combination of bacteria and protists as compared to feeding of individual groups.
  3. “Wounded” fungi that leak nutrients due to feeding of one group (e.g. bacteria) can stimulate chemotaxis of the other group (e.g. protists).
  4. Large soil pores select for protist grazing of fungal hyphae, small pores select for bacterial feeding. A combination of bacteria and protists can therefore more efficiently graze a habitat.

 

If you are interested in the project, please contact Dr. Max Ballhausen (ballhausen@igzev.de). This project will be a collaboration between Max Ballhausen (Großbeeren) and Dr. Stefan Geisen (Wageningen University) and will include a short research stay in Wageningen.

 

Ballhausen, M.-B., van Veen, J.A., Hundscheid, M.P.J., de Boer, W., 2015. Methods for baiting and enriching fungus-feeding (mycophagous) rhizosphere bacteria. Frontiers in Microbiology 6, 1-11.

Geisen, S., Koller, R., Hünninghaus, M., Dumack, K., Urich, T., Bonkowski, M., 2016. The soil food web revisited: Diverse and widespread mycophagous soil protists. Soil Biology and Biochemistry 94, 10-18.

Leveau, J.H.J., Preston, G.M., 2008. Bacterial mycophagy: definition and diagnosis of a unique bacterial-fungal interaction. New Phytologist 177, 859-876.

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